В Токио и околностите му живеят почти 40 милиона души.

...
 В Токио и околностите му живеят почти 40 милиона души.
Коментари Харесай

Жилище без баня? В Токио търсят такива жилища.

 

В Токио и покрайнините му живеят съвсем 40 милиона души. Повечето от тях разполагат със лична баня вкъщи.

Не по този начин стоят нещата в дребния свят на Тайсей Мацуда, споделя АРД. Маса, легло, окачалка за облекла - това е съвсем всичко, което има в жилището си. Голям е едвам 18 квадратни метра. Мивката е в действителност и кухня в дребния му дом. Баня обаче несъмнено няма.

По-ниският наем изисква ограничавания

" Не усещам никакви ограничавания поради това. Всичко, от което се нуждая, е наоколо ”, споделя Мацуда. Наемът на японеца е едвам 280 евро на месец. Когато се нуждае от баня - употребява публичната. Тя е напълно покрай жилището му в квартал Коенджи, написа АРД.

Обществената баня от 30-те години на предишния век е повода той да се реалокира в този квартал. Обществените бани “сенто ” са към този момент на изгубване в Япония. Но в този момент те могат да разчитат на хора като Мацуда. Той обича да посещава публичната баня, където има безжичен интернет и общо помещение, където посетителите могат да работят. А на приземния етаж има даже обща кухня, която Мацуда употребява съвсем всекидневно.

Младите търсят такива жилища

Брокерката на недвижими парцели Нацуко Кашима записва нараснал интерес към сходни жилища измежду по-младите клиенти. “Идеята е, че не е належащо да притежаваш лични улеснения, в случай че можеш да ги споделиш. Това е все едно да не ползваш ледник, тъй като в съседство има супермаркет. Този нрав на шерване става все по-разпространен ”, изяснява брокерката пред немската медия.

Да живееш свободно и без огромен брой движимости не значи да се лишиш от улеснения. На Тасей Мацуда не му липсва личната баня. " Открих нов тип благополучие, което не познавах преди. За мен в този момент други неща са по-важни ”, изяснява той пред АРД. Обществената баня е място за обществени срещи. Една остаряла концепция е възродена.

*****

Вижте и ова видео на Дъждовни води:

Японецът, който не прави нищо, само че печели пари

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР